Drugie dania Dania bezmięsne Dania z makaronem Uncategorized

Zielony makaron ze szparagami

 

Uwielbiam makarony pod każdą postacią .Tu z chrupiącymi szparagami i dodatkiem parmezanu , który cudownie z jajkiem  tworzy kremową konsystencję i oblepia wstążki makaronu .

Na dwie porcje

Składniki

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • ok. 10 szparagów
  • 100 gram pieczarek
  • 80 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera (parmezanu lub grana padano lub pecorino)

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce
  • Do garnka lub na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 – 4 minuty, co chwilę, aż się podtopi i lekko zrumieni. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodać starty czosnek oraz szparagi  Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, roztrzepać widelcem.
  • Do ugotowanego makaronu  dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając do powstania  delikatnego, kremowego  sosu. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.

U mnie dodatkowo ugotowane kalettes ( to warzywo które jest połączeniem brukselki i jarmużu )

Kalettes.jpg

P1012187.JPG