Drugie dania

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne to pomysł na resztkowy obiad. Zostało mi trochę chilli con carne.Postanowiłam je więc podać w nowej odsłonie. Wymyśliłam sobie, ze robie rolade ziemniaczana z nietuzinkowym nadzieniem. Farsz do rolady gotowac trochę dłużej, żeby nie był zbyt wodnisty. Efekt był naprawdę WOW. Delikatne ziemniaki połączone z wyrazistym pikantnym nadzieniem.

Na farsz ( chilli con carne )
⦁ 1 cebula, pokrojona w kostkę
⦁ 2 ząbki czosnku, posiekane
⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
⦁ 500 g mielonej wołowiny
⦁ 100 g wędzonego boczku
⦁ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ Koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
⦁ 6 kawałków suszonych pomidorów
⦁ 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
⦁ 200 gram młodej fasoli soi
⦁ około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
⦁ oliwa

Przygotowanie
⦁ Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
⦁ Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu

⦁ pół kilograma ugotowanych ziemniaków
⦁ 100 gramów mąki pszennej
⦁ 50 gramów mąki ziemniaczanej
⦁ 50 gramów kaszy manny
⦁ 2 żółtka
⦁ 2 łyżki masła, roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)

Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo użyc praski do ziemniaków
Ziemniaki przełożyć do miski, wsypać do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlaćroztopione masło. Posolić. Zagnieć ciasto.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt. Na cieście rozłożyć mięso
Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
Zawinąć roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiązać bawełnianą nicią.
Delikatnie włożyć roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo. Gotować 30 minut.
Po ugotowaniu przełożyć roladę na chwilę do zimnej wody.
Podawac według uznania.U mnie sos pieczeniowy i sałatka z awokado