Drugie dania Uncategorized

Ziemniaczane ptysie podawane z piersią z kurczaka , pomidorkami koktajlowymi , rukwią i kiełkami – Duchess potatoes served with chicken breast, cherry tomatoes, sprouts and watercress ( English version of recipe below )

Składniki:

  • pół kg ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej do głębokiego smażenia

 

Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z  masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm szprycować gniazdka.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać gniazdka, papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.

Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym

Podawać z dowolnymi dodatkami .

U mnie z podawane z piersią z kurczaka , pomidorkami koktajlowymi , rukwią i kiełkami

Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć  w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C – 20 min)

ENGLISH VERSION

Ingredients

 

  • 500 gram potatoes
  • 150 gram flour
  • 4 eggs
  • 85 gram butter
  • salt
  • nutmeg
  • oil for deep frying

Peel the potatoes and boil. Drain and when still hot squeeze through a potato ricer or a meat grinder. Combine with butter and eggs. Season with spices to taste. If the potato texture is too thick, add milk.

Transfer the mix potato into a piping bag with a large open star . Pipe through a large star tip in a circular/upward spiral motion (nest shape) onto the prepared baking sheet.
Heat the oil in a wide saucepan. The oil should have a temperature of about 180° C. Put the potato nests into a pot of hot oil (holding them upside down- paper on top). During frying paper will go away and you can remove it from the pan. Fry 3-4 minutes on each side and rain on a paper towel.

For lighter version you can paint the potatoes with the melted butter. Then bake in the 180 C  oven until nicely browned, about 20 minutes
I like to serve with chicken breast, cherry tomatoes, sprouts and watercress.

 

P1014093-2.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA