Drugie dania

Ziemniaczane pure z białą kiełbasą w sosie wasabi.

Puree z ziemniaków
Składniki
⦁ 500 gram mączystych ziemniaków
⦁ 50 g masła
⦁ 200 ml śmietany
⦁ 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na kiełbasę

  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 125 ml piwa jasnego
  • sól do smaku
    Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię .Zeszklić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i na niej kiełbasę. Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką. Każdą sztukę posmarować musztardą wymieszaną z miodem. Zalać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 minut.

 

  • Pasta wasabi
  • Mleko kokosowe 200 ml

Opcjonalnie wymieszać pastę wasabi z mlekiem kokosowym

Podawać z dowolnymi warzywami. U mnie brukselka i zielona fasola soi. Dodatkowo ostry sos chrzanowy wasabi ( firma Provitus)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1019456.JPG