Drugie dania Uncategorized

Ziemniaczane ślimaczki

 

Czasem za człowiekiem zaczyna łazić taka ochota na male co nieco . Lazi i się nie chce odczepić . Lazi , patrzy na Ciebie i mówi , ze w sumie nie jesteś przecież głodny ale coś tam byś przekąsił . I tak powstały te ziemniaczane ślimaczki, jako zachciewajka. Coś na ząb, miedzy posiłkami 

Składniki:

  • pół kg ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej do głębokiego smażenia

 

Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z  masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm wycisnąć kształt spirali
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać spirale , papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.

Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym

Podawać z dowolnymi dodatkami .

Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć  w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C – 20 min)

P1014063-2.jpg

P1014075-2.jpg

P1014080-2.jpg