Drugie dania

Ziemniak nadziewany makrelą

Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak . Ziemniak z chrupiacą skórką dzięki pieczeniu w piekarniku.

Ilość porcji / Servings – 2
15: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pasta z makreli z chrzanem

  • 1 wędzona makrela (bez skóry i ości)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • garść poszatkowanej drobno pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól (pieprz)
  • sok z 1/2 cytryny

Na faszerowane ziemniaki

  • 4 ziemniaki sredniej wielkości
  • olej rzepakowy
  • sol
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Pasta z makreli z chrzanem

  • Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.

Na faszerowane ziemniaki

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
  • Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
  • Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
  • Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 – 10 minut.
  • Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia