Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak . Ziemniak z chrupiacą skórką dzięki pieczeniu w piekarniku.
Ilość porcji / Servings – 2
15: 1 hr 10 mins
Składniki / Ingredients:
Pasta z makreli z chrzanem
- 1 wędzona makrela (bez skóry i ości)
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- garść poszatkowanej drobno pietruszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól (pieprz)
- sok z 1/2 cytryny
Na faszerowane ziemniaki
- 4 ziemniaki sredniej wielkości
- olej rzepakowy
- sol
- pieprz
Sposób wykonania / Instructions:
Pasta z makreli z chrzanem
- Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.
Na faszerowane ziemniaki
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
- Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
- Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
- Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 – 10 minut.
- Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia



