Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Ziemniaki faszerowane pastą z makreli z pomidorową na zimno

 

  • Ziemniaki 6 sztuk

Ziemniaki umyte w łupinach ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem, nakłuć widelcem, polać olejem, posypać  solą i wstawić  do pieczenia – temperatura 200 stopni na około 40 minut (max 60 minut)

Międzyczasie przygotować farsz

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 /4 pora
  • 3 jajka
  • Szczypior
  • Koper
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

Ugotować jajka na twardo . Rybę obrać ze skóry .Usunąć ości . Pora i ogórki  konserwowe drobno posiekać . Do naczynia włożyć makrelę , ugotowane i obrane jajka. Rozdrobnić widelcem . Dodać  ogórki i pora. Dorzucić pokrojony szczypior i koper . Dodać majonez i jogurt . Doprawić solą i pieprzem

Wyciągnąć ziemniaki z piekarnika

Gotowym farszem wypełnić  miseczki ziemniaczane, ułożyć  ponownie na blaszce z pergaminem i zapiekać w 200 stopniach przez 10 minut – górna grzałka.

Na pomidorowa na zimno

  • Pomidory 6 sztuk
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Ocet winny jabłkowy 20 ml
  • Sol
  • Pieprz
  • cukier

 

Pomidory pokroić  w kostkę, dodać do nich pieprz czarny  i sól. Dodać  olej rzepakowy oraz odrobinę cukru i octu winnego jabłkowego. Całość zmiksować.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

źródło inspiracji

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/398730/doradca-smaku-vi-faszerowane-ziemniaki-z-zimna-pomidorowa-odc.-40.html