Drugie dania

Ziemniaki nadziewane pastą z makreli – Potatoes stuffed with mackerel paste

Ziemniaki nadziewane pastą z makreli. Pysze ziemniaki zapiekane z wędzoną makrelą połączoną dla bardziej wyrazistego smaku z suszonymi pomidorami i pasta tagine.

⦁ 2 makrele wędzone
⦁ 10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 3 łyżki pasty tagine


⦁ 100 gram sera feta

⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ kminek mielony
⦁ czosnek granulowany
⦁ papryka wędzona

Na rozgrzanej patelni, na oleju podmsażyć cebulę. Rybę obrać ze skóry i rozdrobnic widelcem. Dodac przesmażona i przestudzoną cebulę. Dodac pomidory suszone pokrojone na małe kawałki. Nastepnie dorzucić pokruzona fete.Doprawić do smaku i wymieszać . Dodac pastę tagine.

⦁ 4 ziemniaki sredniej wielkości
⦁ olej rzepakowy
⦁ sol
⦁ pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym Doprawic solą i peprzem.
Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
Wyjac z piekranika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 minut.

Podawać według uznania. U mnie jest to cukinia i marchewka.

English version

Smoked mackerel paste with dried tomatoes and tagine paste

⦁ 2 smoked mackerel
⦁ 10 dried tomatoes finely chopped
⦁ 1 onion diced
⦁ 3 tablespoons of tagine paste
⦁ 100 g feta cheese crushed
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ ground cumin
⦁ granulated garlic
⦁ smoked paprika

Heat the oil on a frying pan. Add chopped onions and saute for a few minutes. Remove the skin from the fish and discard any bones, then break up the flesh into a bowl. Add fried and cooled onions. Add the dried tomatoes cut into small pieces.Then add crushed feta cheese. Season and mix. Add the tagine paste.
⦁ 4 medium-sized potatoes
⦁ rapeseed oil
⦁ sol
⦁ pepper

Preheat the oven to 200 ° C. Wash the potatoes thoroughly and dry them. Do not peel.
Using a brush or a paper towel, rub the potatoes with rapeseed oil. Season with salt and pepper.
Put the potatoes in the baking dish and bake for 45-60 minutes (depending on the size of the potatoes) until the potatoes are browned.
Take the potatoes out of the oven. Halve the potatoes and scoop out the center (we will not need it). Put mackerel paste in the center and put it back on for about 5 minutes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA