Drugie dania Uncategorized

Ziemniaki pieczone w piekarniku podawane z chili con carne i brukselką

 

⦁ 1 cebula, pokrojona w kostkę
⦁ 2 ząbki czosnku, posiekane
⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
⦁ 500 g mielonej wołowiny
⦁ 100 g wędzonego boczku
⦁ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ Koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
⦁ 6 kawałków suszonych pomidorów
⦁ 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
⦁ 200 gram młodej fasoli soi
⦁ około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
⦁ oliwa

Przygotowanie
⦁ Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
⦁ Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu.

dodatkowo

⦁ 2  duże ziemniaki do pieczenia
⦁ folia aluminowa
⦁ czosnek granulowany
⦁ tymianek
⦁ bazylia
⦁ masło 20 g
Ziemniaki umyć. Naszykować kwadraty z folii aluminiowej i na ich środku ułożyć ziemniaka. Posypać go wszystkimi przyprawami z obu stron. Na górę dać kawałek masła. Zawinąć w folię robiąc paczuszki i piec w 200 stopniach na termoobiegu około 45 minut. Podawać z chili con carne i ugotowaną brukselką okraszoną masłem i pudrem z pistacji.

P1011415.JPG

P1011412.JPG