Drugie dania

Ziołowy kurczak z pastą miso

Ziołowy kurczak z pastą miso podany z polentą. Po świątecznym szaleństwie warcamy już do normalnego gotowania. Dziś mam dla Was propozycję na aromatycznego kurczaka z dodatkiem pasty miso i kiszonymi cytrynami. Nie musza byc akurat kiszone. Ja miałam w domu więc dodałam, co pozwoliło jeszcze bardziej wzbogacic smak mięsa. Kurczak w towarzystwie kremowej polenty. 

Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na polentę

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól (pieprz – do smaku)
  • 3 łyżki sera dojrzewajacego (np. parmezan, grana padano)
  • 2 łyżki masła

Na kurczaka

  • 6 podudzi z kurczaka bez skóry
  • 125 ml pasty miso
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 cebula obrana i pokrojoną na ćwiartki
  • 1 główka czosnku (podzielona na pół)
  • 2 Cytryny (pokrojone w ćwiartki ( ja użyłam kiszonych cytryn ))
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • Rozgrzać piekarnik do 180C.
  • Umyć i osuszyć kurczaka. Podudzia ułozyc w naczyniu zaroodpornym. W małej misce wymieszać miso, rozmaryn i szczypiorek. Miksturę rozsmarować na mięsie. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wokół kurczaka ułożyć cebulę, czosnek, cytrynę. Zalac bulionem i winem. Umieścić w piekarniku na 50 minut do 1 godziny. Przykryć, jeśli kurczak staje się zbyt brązowy. Wyjąc z piekarnika i podawac z polentą.

Polenta

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.