Drugie dania

Ziołowy kurczak z pastą miso podany z polentą – Herb and miso chicken with polenta

 

Ziołowy kurczak z pastą miso podany z polentą. Po świątecznym szaleństwie warcamy już do normalnego gotowania. Dziś mam dla Was propozycję na aromatycznego kurczaka z dodatkiem pasty miso i kiszonymi cytrynami. Nie musza byc akurat kiszone. Ja miałam w domu więc dodałam, co pozwoliło jeszcze bardziej wzbogacic smak mięsa. Kurczak w towarzystwie kremowej polenty. 

Na kurczaka 

⦁ 6 podudzi z kurczaka bez skóry
⦁ 125 ml pasty miso
⦁ 2 łyżki posiekanego rozmarynu
⦁ 1 łyżka posiekanego szczypiorku
⦁ 1 cebula obrana i pokrojoną na ćwiartki
⦁ 1 główka czosnku, podzielona na pół
⦁ 2 Cytryny, pokrojone w kliny ( ja użyłam kiszonych cytryn )

⦁ 250 ml bulionu z kurczaka
⦁ 250 ml białego wina
⦁ sól i pieprz do smaku

Rozgrzać piekarnik do 180C.
Umyć i osuszyć kurczaka. Podudzia ułozyc w naczyniu zaroodpornym. W małej misce wymieszać miso, rozmaryn i szczypiorek. Miksturę rozsmarować na mięsie. Doprawić solą i pieprzem.
Wokół kurczaka ułożyć cebulę, czosnek, cytrynę. Zalac bulionem i winem. Umieścić w piekarniku na 50 minut do 1 godziny. Przykryć, jeśli kurczak staje się zbyt brązowy. Wyjąc z piekarnika i podawac z polentą.
⦁ kasza kukurydziana – 1 szklanka
⦁ kurkuma – 1/4 łyżeczki
⦁ sól, pieprz – do smaku
⦁ ser dojrzewajacy (np. parmezan, grana padano) – 3 łyżki, utarty
⦁ masło – 2 łyżki, zimne

Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).

Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).

Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.

 

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 6 skinless chicken thighs
⦁ 125 ml miso paste
⦁ 2 tablespoons of chopped rosemary
⦁ 1 tablespoon of chopped chives
⦁ 1 onion peeled and cut into quarters
⦁ 1 head of garlic, divided in half
⦁ 2 Lemons, cut into wedges (I used pickled lemons)
⦁ 250 ml chicken broth
⦁ 250 ml of white wine
⦁ salt and pepper to taste

Preheat the oven to 180C.
Wash and dry the chicken. Put the meat in a casserole dish. In a small bowl, mix miso, rosemary, and chives. Smooth over the chicken. Season with salt and pepper.
Place the onion, garlic, and lemon around the chicken. Pour broth and wine. Put in the oven for 50 minutes to 1 hour. Cover with chicken if it becomes too brown. Remove from the oven and serve with polenta.
⦁ 1 glass of polenta
⦁ 1/4 teaspoon turmeric
⦁ salt, pepper – to taste
⦁3 tablespoons parmesan cheese grated
⦁ 2 tablespoons, cold butter –

Place the dry polenta into a saucepan, pour over water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and turmeric (for color).

Cook on low heat, stirring occasionally until the polenta will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).

Take off the fire, season with freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.