Drugie dania Zupy

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa. Kremowa. Dzięki dodatkowi chrzanu, taka z charakterkiem. Bardzo smaczna z dodatkiem gotowanego jajka i białej kiełbasy. Można też zjeść pieczywem. Jej dodatkowym atutem jest łatwość wykonania. Koniecznie wypróbujcie.

⦁ 2 pory
⦁ 2 pietruszki
⦁ 2 małe ziemniaki
⦁ 2 cebule
⦁ 1/2 selera
⦁ 2 litry wody
⦁ 200 ml śmietany 30 %
⦁ kilka kawałków białej kiełbasy
⦁ 1 łyżeczka majeranku
⦁ 1 ząbek czosnku
⦁ 1 liść laurowy
⦁ 2 ziarna ziela angielskiego
⦁ 6 łyżek tartego chrzanu
⦁ sól, pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni.
Po kilku minutach przełożyć warzywa do garnka . Zalać je wodą, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 30 min, do miękkości warzyw. Wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać biała kiełbasę. Gotować z ziemniakami około 20 minut. Wyjąć kiełbasę i zmiksować blenderem. Do zupy dodać śmietankę i chrzan. Wymieszać. Jeszcze raz zmiksować. Podawać z biała kiełbasą i jajkiem na twardo.