Drugie dania

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zupę

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 młoda cebula
  • 4 młode średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 300 g cukinii
  • 2 łodygi selere naciowego pokrojonego w kostke
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 80 ml śmietanki 30%
  • ser feta

Na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • oraz: mąka pszenna (olej roślinny, mleko lub woda)

Sposób wykonania / Instructions:

Na zupę

  • W garnku na oliwie i maśle zeszklić cebulę. Dodać seler naciowy
  • Dodać ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2 – 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać starty czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz w razie potrzeby sól do smaku.
  • Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2 – 3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię.Gotować przez ok. 8 – 10 minut.
  • Odstawić z ognia, dodać koperek oraz śmietankę. Podawać z fetą i pulpetami

Na pulpety

  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć.
  • Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
  • Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju na lekko złoty kolor.