Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na zupę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 młoda cebula
- 4 młode średnie ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 g cukinii
- 2 łodygi selere naciowego pokrojonego w kostke
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 80 ml śmietanki 30%
- ser feta
Na pulpety
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- oraz: mąka pszenna (olej roślinny, mleko lub woda)
Sposób wykonania / Instructions:
Na zupę
- W garnku na oliwie i maśle zeszklić cebulę. Dodać seler naciowy
- Dodać ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2 – 3 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać starty czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz w razie potrzeby sól do smaku.
- Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2 – 3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię.Gotować przez ok. 8 – 10 minut.
- Odstawić z ognia, dodać koperek oraz śmietankę. Podawać z fetą i pulpetami
Na pulpety
- Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć.
- Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
- Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju na lekko złoty kolor.


