Jeśli jesień to koniecznie dynia . A jeśli dynia to nie może zabraknąć zupy dyniowej . Rozgrzewająca i aromatyczna , dzięki imbirowi . O kremowej konsystencji , z dodatkiem mleka kokosowego . Przełamana chrupiącymi grzankami . Prostota i jesienny smak .
Składniki
- 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Przygotowanie
- Z obranej ze skóry dyni usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki też pokroić w kostkę.
- W garnku na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki . Doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać pozostałe przyprawy
- Dodać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień . Na małym ogniu gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym
Podawać z grzankami
ENGLISH VERSION
Ingredients
- 500 g peeled and diced pumpkin
• 250 g potatoes
• 2 tablespoons of coconut oil
• 1 onion
• 2 cloves of garlic or garlic powder
• 1 teaspoon ground turmeric
• 1 teaspoon curry powder
• 1 tablespoon grated fresh ginger
• 1 and 1/2 cup of vegetable stock
• 1 can (400 ml) coconut milk
Preparation method
- Peel the pumpkin and remove the pumpkin seeds. Cut the flesh into cubes then peel the potatoes and cut into cubes.
- In a saucepan fry the diced onion and sliced fresh garlic. Add cubed pumpkin and potatoes. Season with salt and fry while stirring at approx. 5 minutes. Add the remaining spices.
- Add the hot stock, cover with lid and bring to a boil. Reduce heat. Cook on low heat for approx. 15 minutes until all vegetables are tender.
- Mix in a blender with coconut milk
Serve with croutons