Drugie dania Dynia Uncategorized Zupy

Zupa dyniowa z grzankami – Pumpkin soup with croutons ( English version below )

 Jeśli jesień to koniecznie dynia . A jeśli dynia to nie może zabraknąć zupy dyniowej . Rozgrzewająca i aromatyczna , dzięki imbirowi . O kremowej konsystencji , z dodatkiem mleka kokosowego . Przełamana chrupiącymi grzankami . Prostota i jesienny smak .

Składniki

  • 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

Przygotowanie

  • Z obranej ze skóry dyni usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki też pokroić w kostkę.
  • W garnku na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki . Doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać pozostałe przyprawy
  • Dodać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień . Na małym ogniu gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym

Podawać z grzankami

ENGLISH VERSION

Ingredients

  • 500 g peeled and diced pumpkin
    • 250 g potatoes
    • 2 tablespoons of coconut oil
    • 1 onion
    • 2 cloves of garlic or garlic powder
    • 1 teaspoon ground turmeric
    • 1 teaspoon curry powder
    • 1 tablespoon grated fresh ginger
    • 1 and 1/2 cup of vegetable stock
    • 1 can (400 ml) coconut milk

Preparation method

  • Peel the pumpkin and remove the pumpkin seeds. Cut the flesh into cubes then peel the potatoes and cut into cubes.
  • In a saucepan fry the diced onion and sliced fresh garlic. Add cubed pumpkin and potatoes. Season with salt and fry while stirring at approx. 5 minutes. Add the remaining spices.
  • Add the hot stock, cover with lid and bring to a boil. Reduce heat. Cook on low heat for approx. 15 minutes until all vegetables are tender.
  • Mix in a blender with coconut milk
    Serve with croutons

z10

Z4.jpg