Drugie dania Uncategorized Zupy

Zupa dyniowa z krewetkami

 

Składniki

4 porcje

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • Krewetki 200 gram
  •  4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  •  40 g masła
  • sól morska do smaku
  • papryczka chili

 

Przygotowanie

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
  • W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).

 

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .
  • Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chilii  , smażyć przez minutę z jednej strony.
  • Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Podawać zupę z krewetkami

z6.jpg

P1011047.JPG

z7