Drugie dania Zupy

Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem

Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem. Intensywnie pachnąca czosnkiem zupa , w której króluje fasolka szparagowa i cukinią. Podawana z piersią z kury, serem feta, ugotowaną fasolką szparagową i pokruszonymi pistacjami. 

Składniki:
Por 1 szt.
Czosnek 4 ząbki
Fasolka szparagowa 350 g
Cukinia 2 szt. 500 g
Ziemniaki 600 g
Śmietana 18 proc. 100 g
Olej 2 łyżki
bulion 2 litry
Natka 1 łyżeczka posiekanej
Sól i Pieprz

Przygotowanie:
Pora i czosnek pokroic w plasterki. Cukinie pokroic na grube, obrane ziemniaki w kostkę.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju, udusic na niej pora, dodac czosnek i ziemniaki, smażyc razem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, dodać cukinię, smaż jeszcze kilka minut i dodac bulion.
Gotować przez 15 minut, wrzucić fasolkę, gotować do miękkości. Umieścic blenerze i dodać śmietanę i zmiksować.
Podawać z ugotowaną fasolą szparagową, brokułem, pokruszonymi pistacjami i fetą