To obiad z tych jednogarnkowych .Kiedy nie masz czasu stać przy garach a chcesz zjeść coś smacznego . Zupa jest niesamowicie aromatyczna .Mega paprykowa . Gęsta i świetnie nadaje się żeby zjeść z pajdą świeżego chleba .Na tyle smaczna , że nie może się obejść bez dokładki
Składniki
- Cebula 1 sztuka
- Masło 2 łyżeczki
- Łopatka wieprzowa 600 gram
- Mielona słodka papryka ½ opakowania
- Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
- Tymianek 2 gałązki
- Bulion 5 szklanek
- Sól morska, świeżo zmielony pieprz
- Papryka 6 sztuk mix kolorów
- Ziemniaki małe 10 sztuk
- Pomidory z puszki 700 g
- Posiekana natka pietruszki
Wykonanie
W garnku na maśle poddusić cebulę. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso.Obsmażyć z każdej strony.
Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski . Papryki upiec w piekarniku i dodać do mięsa . Dodać pomidory . Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez 1 godzinę.
Dodać ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny do miękkości ziemniaków. Posypać natką.