Drugie dania Dania mięsne Uncategorized Zupy

Zupa gulaszowa

To obiad z tych jednogarnkowych .Kiedy nie masz czasu stać przy garach a chcesz zjeść coś smacznego . Zupa jest niesamowicie aromatyczna .Mega paprykowa . Gęsta i świetnie nadaje się żeby zjeść z pajdą świeżego chleba .Na tyle smaczna , że nie może się obejść bez dokładki

Składniki

 

  • Cebula 1 sztuka
  • Masło 2 łyżeczki
  • Łopatka wieprzowa 600 gram
  • Mielona słodka papryka ½ opakowania
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Tymianek 2 gałązki
  • Bulion 5 szklanek
  • Sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Papryka 6 sztuk mix kolorów
  • Ziemniaki małe 10 sztuk
  • Pomidory z puszki 700 g
  • Posiekana natka pietruszki

Wykonanie  

W garnku na maśle poddusić cebulę.  Dodać pokrojone w kosteczkę mięso.Obsmażyć z każdej strony.

Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski . Papryki upiec w piekarniku i dodać do mięsa . Dodać pomidory . Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez 1 godzinę.

Dodać  ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny do miękkości ziemniaków. Posypać natką.

Zupa gulaszowa 6.jpg

Zupa gulaszowa 7.jpg

Zupa gulaszowa 9.jpg