Drugie dania Bez kategorii Zupy

Zupa krem z awokado i szparagów – Avocado, asparagus soup

Zupa krem z awokado i szparagów. Zdrowa zupa z awokado i szparagów. Zielona, sycąca z dodatkiem wina. Świetna na jesienne dni.

Składniki, 4 porcje:

⦁ 1 pęczek zielonych szparagów
⦁ 1 por
⦁ 1 łyżka masła
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
⦁ 2 szklanki bulionu
⦁ 2 dojrzałe awokado
⦁ świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki
⦁ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
⦁ sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni, na maśle udusić pora pokrojonego w plasterki.
Szparagi opłukać i odciąć zgrubiałe końcówki. Ugotować na parze przez przez dwie minuty.
Następnie przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Dusić przez około 3- 5min.
Wlać wino i odparować przez 2 minuty. Wlać wywar i gotować przez kilka minut, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z awokado, porem, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.

ENGLISH VERSION 

Ingredients, 4 servings:

⦁ 1 bunch of green asparagus
⦁ 1 leek sliced
⦁ 1 tbsp of butter
⦁ 2 cloves of garlic crushed
⦁ 1/4 glass of white wine (not necessarily)
⦁ 2 cups of chicken broth
⦁ 2 ripe avocados peeled, and chopped
⦁ fresh herbs: 1 tablespoon of chopped dill and parsley
⦁ 2 tablespoons extra virgin olive oil
⦁ sea salt and freshly ground black pepper

Preparation:

In a large pan heat the oil, add the chopped leek and saute for 5 minutes. Cut the asparagus soi t could fit into your steamer basket. Cover and steam until the asparagus are bright green and tender ( 3-5 min ). Then cut into halves and put together with the butter into a pot with a thick bottom. Sprinkle with salt, add crushed garlic cloves. Simmer for about 2 minutes.

Pour the wine and let it evaporate for 2 minutes. Then add the stock and cook for a few minutes until the asparagus are soft. Put into a blender or a food procesor and mix with avocado, leek, fresh herbs and extra virgin olive oil until smooth. Pour it back into the pot, season with salt and freshly ground black pepper, heat and serve..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA