Drugie dania Uncategorized Zupy

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku z serem pleśniowym i grzankami

Składniki 

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 450 g mrożonego groszku
  • Ser plesniowy opcjonalnie
  • Puszka mleka kokosowego

 

W rondelku  na maśle zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać brokuła i chwilę razem podsmażać.

Zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Groszek wysypać na sitko i przelać gorącą wodą.Wsypać do garnka z brokułem  i ponownie zagotować. Gotować przez 2 minuty od czasu zagotowania.

Zupę od razu zmiksować  i dodać mleko kokosowe . Zupę podawać z serem pleśniowym i grzankami . U mnie dodatkowo zielona fasola soi

4.jpg

3.jpg