Drugie dania Zupy

Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami. Pyszna, aromatyczna zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Jedna ze smaczniejszych kremowych zup, jakie ostatnimi czasy jadłam.

 

⦁ 1 duża cebula
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 600 gram pomidorów
⦁ 3 łyzki oliwy
⦁ 600 gram ciecierzycy konserwowej
⦁ 500 ml bulionu warzywnego
⦁ 3 łyżki miodu
⦁ garść rodzynek
⦁ prażone płatki migdałów
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ ziele angielskie
⦁ przyprawa curry
⦁ kminek mielony

Obraną cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać czosnek i pomidory, dodać ziele angielskie, sól i pieprz. Dodać ciecierzycę, doprawić curry. Całość zalac wywarem warzywnym i gotowac przez 15−20 minut.
Na patelni podgrzac miód, dodać rodzynki, doprawić kminkiem mielonym. Wymieszać i dodać prażone płatki migdałów. Podsmażać przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
Zupę zblendować. Na talerzu posypać podsmażonymi rodzynkami z migdałami.

 

źródło inspiracji

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/405782/doradca-smaku-viii-krem-z-cieciorki-z-rodzynkami-odc.-10