Drugie dania Zupy

Zupa krem z marchwi

Zupa krem z marchwi to aromatyczna propozycja na obiad. Ja ogólnie jestem fanem zup, w których jest coś do gryzienia. Ten krem jednak dzięki dodatkowi czosnku, imbiru i kulek z koziego sera jest prawdziwą petardą. Słodka marchewka w połączeniu z przyprawami i mlekiem kokosowym nabiera nowego smaku. Szczerze polecam.

Tu mamy ser w postaci kulek, ale znalazłam też fajną propozycję na zupa serowa z makaronem na Kosą po patelni i pewnie za jakiś czas wypróbuje

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kurkuma
  • 1/2 papryczki chili lub mniej (do smaku)
  • 1 masła
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml mleka kokosowego)
  • świeża kolendra

Na serowe kulki

  • 200 gram miękkiego (koziego sera)
  • pokruszone pistacje

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
  • Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawami. Dodać czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
  • Na patelni, na małej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przerzucić do garnka, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek. Całość smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po chwili wlać gorący bulion . Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, w razie konieczności doprawić do smaku.
  • Wlać mleko kokosowe i zagotować. Jeśli zajdzie taka konieczność i krem jest za gęsty dolać wody.

Na serowe kulki

  • Z sera koziego uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych pistacjach. Podawać z kremem z marchewki.