Drugie dania Zupy

Zupa krem z marchwi

Zupa krem z marchwi to aromatyczna propozycja na obiad. Ja ogólnie jestem fanem zup, w których jest coś do gryzienia. Ten krem jednak dzięki dodatkowi czosnku, imbiru i kulek z koziego sera jest prawdziwą petardą. Słodka marchewka w połączeniu z przyprawami i mlekiem kokosowym nabiera nowego smaku. Szczerze polecam. 

⦁ 1 kg marchwi
⦁ 1 duża cebula
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 3 cm kawałek imbiru
⦁ tymianek
⦁ rozmaryn
⦁ kurkuma
⦁ 1/2 papryczki chili lub mniej, do smaku
⦁ 1 masła
⦁ 1 litr bulionu jarzynowego
⦁ 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
⦁ świeża kolendra

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawami. Dodać czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
Na patelni, na małej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przerzucić do garnka, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek. Całość smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po chwili wlać gorący bulion . Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, w razie konieczności doprawić do smaku.
Wlać mleko kokosowe i zagotować. Jeśli zajdzie taka konieczność i krem jest za gęsty dolać wody.
Na serowe kulki
⦁ 200 gram miękkiego, koziego sera
⦁ pokruszone pistacje
Z sera koziego uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych pistacjach. Podawać z kremem z marchewki.