Drugie dania Uncategorized Zupy

Zupa minestrone

 

Uwielbiam zupy . Najbardziej te nafaszerowane warzywami. Gęste, sycące dobrze doprawione. I taka właśnie jest ta zupa. Samo dobro

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 łodygi pokrojonego w kostkę selera
  • 1 duża pokrojona w kostkę marchewka
  • 200 gram fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 800 gram pomidorów z puszki
  • 400  rozgniecionych świeżych  pomidorów
  • 6 filiżanek rosołu z kury
  • 400 gram czerwonej fasoli z puszki
  • 1 szklanka makaronu
  • 1/3 szklanki drobno startego parmezanu

Ja użyłam takiego makaronu

Seeds-of-Change-organic-spinach-trottole-pasta

 

Sposób przyrządzania

Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić około 4 minut. Dodać czosnek. Dodać seler i marchewkę. Gotować, aż zaczną mięknąć, około 5 minut. Dorzucić fasolę szparagową, suszone oregano i bazylię. Dorzucić sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze 3 minuty.
Dodać pomidory z puszki, następnie świeże .Wlać bulion z kurczaka do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 10 minut. Wymieszać z czerwoną fasolą i makaronem. Gotować, aż makaron i warzywa będą miękkie, około 10 minut. Doprawić solą.

Wlać do miski i posypać parmezanem ( niekoniecznie ). U mnie bez parmezanu

 

P1014182-2.jpg

 

P1014176-2.jpg

P1014173-2.jpg