Drugie dania Uncategorized Zupy

Zupa szparagowa

 

Zupa szparagowa z ziemniakami I feta

  • Kilkanaście sztuk  zielonych
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Pietruszka świeża
  • Zielona fasola soi
  • 200 g śmietany 18%
  • ser feta

Przygotowanie

W garnku na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 – 4  przekrojone na pol ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.

Do ziemniaków wlać  gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Odłamać twarde i jasne końce szparagów. Łodygi opłukać,  główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.

Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z feta, zielona fasola soi ,szczypiorkiem pietruszka

P1017661.JPG

P1017656.JPG

P1017645.JPG

 

źródło inspiracji

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta