Zupa Toscana (Olive Garden) to doskonały pomysł na smaczne, pożywne danie. Jej cechą charakterystyczną jest bogaty, kremowy smak, który zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających osób. Co więcej – sposób przygotowania Zupy Toscana jest niezwykle szybki i prosty!
Co to Zupa Toscana?
Zupa (z języka włoskiego zuppa) Toscana to potrawa pochodząca z regionu Toskanii we Włoszech. Tradycyjnie jest przyrządzana z dużej ilości warzyw, fasoli, ziemniaków, oliwy z oliwek, włoskiego bekonu, a także przypraw. Powinna być podawana razem z regionalnym, świeżym pieczywem. W wersji amerykańskiej, do zupy dodaje się ziemniaki, jarmuż, a także włoską kiełbasę, czosnek oraz śmietanę. Ten wariant jest nieco cięższy i bardziej kaloryczny, jednak bardzo sycący i wyjątkowy w smaku. Tę zupę możesz z powodzeniem mrozić i przechowywać do około trzech tygodni. W wyniku utleniania, jarmuż oraz ziemniaki zmienią kolor, jednak potrawa dalej będzie bardzo smaczna i pożywna.
Zupa Toscana to danie bogate w minerały i witaminy. Przygotowuje się ją z warzyw dobrych dla zdrowia – jarmużu, ziemniaków, czosnku oraz cebuli. Bulion z kurczaka, jeden z kluczowych jej składników, jest bogatym źródłem kolagenu, dzięki czemu poprawia kondycję włosów, skóry, a także paznokci. Pozytywnie stymuluje układ odpornościowy. Jeżeli zrezygnujesz z dodatku włoskiego pieczywa, nie będzie zawierać ani ziaren zbóż, ani glutenu.
Z drugiej jednak strony, zawarte w potrawie masło, kiełbasa oraz śmietana nie należą do najzdrowszych pozycji w diecie. Pomimo tego, że stanowią bogate źródło białka i wapna, zawierają dużą ilość nasyconych tłuszczy. Jeżeli zależy Ci na odchudzonej wersji zupy – włoską kiełbasę możesz zastąpić lżejszym wariantem, takim jak np. kiełbasa z indyka lub kurczaka. Zamiast tradycyjnego masła, możesz skorzystać ze śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu. Dobrym zamiennikiem mogą się okazać mleka i śmietanki roślinne, np. mleko kokosowe. W wyniku tych modyfikacji zupa będzie mniej gęsta i kaloryczna, ale za to bardziej dietetyczna. Co istotne – nie zatraci swoich wybitnych walorów smakowych.
Zupa Toscana – potrzebne składniki
Przygotowanie nie jest czasochłonnym procesem – około 10 minut potrzebujesz na obrobienie składników, natomiast sam proces gotowania trwa 30 minut. Całkowity czas potrzebny na przygotowanie tej pożywnej i smacznej zupy to 40 minut. Podane poniżej składniki są odpowiednie do sporządzenia porcji dla 4 osób. Czego potrzebujesz, aby przygotować tę wspaniałą, włoską potrawę?
Potrzebne składniki:
- 1/2 kilograma pikantnej, włoskiej kiełbasy (jeżeli potrawę będą jeść dzieci, zastąp ostrą kiełbasę jej łagodnym odpowiednikiem)
- 4 łyżki masła (im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej)
- 1/2 białej cebuli (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 łyżka mielonego czosnku (możesz skorzystać z czosnku świeżego)
- 6 filiżanek bulionu z kurczaka (możesz skorzystać z bulionu warzywnego)
- 2 szklanki wody (około 500 ml)
- 5 sztuk żółtych ziemniaków (obranych, umytych i cienko pokrojonych)
- 3 łyżeczki soli (ilość soli możesz zwiększyć w zależności od preferencji)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (lub więcej, w zależności od preferencji)
- 2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
- 4 szklanki świeżego jarmużu (umytego i posiekanego)
- pokrojony bekon oraz starty parmezan jako dodatek (nie jest to warunek konieczny)
Jeżeli nie przepadasz za smakiem jarmużu, z powodzeniem możesz go zastąpić świeżym szpinakiem. Składniki potrzebne do przyrządzenia zupy są dostępne w praktycznie każdym sklepie. Przy wyborze produktów miej na uwadze ich jakość i świeżość, jako, że są to czynniki, które w znaczącym stopniu przyczyniają się do smakowitości potrawy.
Zupa Toscana – sposób przygotowania
Tę zupę możesz z powodzeniem przygotować używając tylko jednego garnka, dzięki czemu znacząco ograniczysz bałagan związany z gotowaniem.
Krok 1. Wybierz duży garnek, który pomieści wszystkie, przygotowane składniki. Odmierz niewielką ilość tłuszczu. Umieść go na dnie naczynia i rozgrzej do uzyskania odpowiedniej temperatury. Następnie umieść w nim włoską kiełbasę. Smaż ją przez około 5 – 6 minut, aż do uzyskania apetycznego, brązowego koloru. Przełóż kiełbasę na osobny talerz i odstaw na bok.
Krok 2. Do tego samego garnka dodaj masło, a następnie cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż do uzyskania charakterystycznego, przezroczystego wyglądu – tzw. “zeszklenia się“. Następnie dodaj czosnek i całość podgrzewaj przez około minutę.
Krok 3. Dodaj bulion z kurczaka, wodę, ziemniaki, a także przyprawy – sól i pieprz. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Następnie, kontynuuj gotowanie, dopóki ziemniaki nie staną się miękkie. Dodaj śmietanę oraz jarmuż. Całość wymieszaj. Po chwili możesz dodać także kiełbasę.
Krok 4. To dobry moment, aby doprawić zupę pod kątem własnych preferencji. Spróbuj, jak smakuje i zadecyduj, czy dodać sól lub pieprz. Możesz dodać płatki ostrej, czerwonej papryki – dzięki temu nadasz potrawie ciekawy, pikantny posmak.
Krok 5. Nalej zupę do odpowiednich naczyń. Możesz na jej wierzchu umieścić starty parmezan oraz podsmażany bekon.
Smacznego!