Drugie dania Zupy

Zupa Toscana ( Olive Garden )

Zuppa toscana to szeroko pojęty termin dosłownie oznaczający „zupę w stylu Toskanii”. Klasyczna zuppa toscana to zupa z jarmużu, cukinii, fasoli cannellini, ziemniaków, selera, marchwi, cebuli, pulpy pomidorowej, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli, sproszkowanego chili, tostowego toskańskiego chleba i rigatino (włoski bekon).

Wersja północnoamerykańska, spopularyzowana przez Olive Garden i wykonana z włoskiej kiełbasy,  śmietany, ziemniaków i jarmużu jest bogatsza i bardziej kaloryczna niż oryginalna.I taką wersje zrobiłam. Bogatszą, kremową i pyszną. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 55 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Zupa Toscana

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 400 gr kiełbasy wloskiej bez skóry (Ja kiełbasę przywiozłam ze swojego urlopu we Włoszech)
  • 150 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 750 ml bulionu
  • 2 kubki wody
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • sól i swieżo mielony pieprz
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1/5 kubka poszatkowanego jarmużu
  • płatki parmezanu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Rozgrzac oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroic kiełbase w plasterki i wrzucic na patelnię. Podsmażyc na lekko złoty kolor.Wyciągnąć kiełbasę i odsatwic na bok.Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac cebulę pokrojoną w kostkę i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut.
  • Nastepnie dodać bulion, wodę, pokrojone w plastry ziemniaki,cukier, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Zagotować i zmiejszyc ogień.Dorzucic kiełbasę. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Dorzucic jarmuż i gotowac kolejne 10 minut. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.

 

 

 

 

Zuppa Toscana Soup {Olive Garden Copycat Recipe}