Drugie dania Zupy

Zupa Toscana ( Olive Garden ) – Zuppa toscana by Olive Garden

Zuppa toscana to szeroko pojęty termin dosłownie oznaczający „zupę w stylu Toskanii”. Klasyczna zuppa toscana to zupa z jarmużu, cukinii, fasoli cannellini, ziemniaków, selera, marchwi, cebuli, pulpy pomidorowej, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli, sproszkowanego chili, tostowego toskańskiego chleba i rigatino (włoski bekon).

Wersja północnoamerykańska, spopularyzowana przez Olive Garden i wykonana z włoskiej kiełbasy,  śmietany, ziemniaków i jarmużu jest bogatsza i bardziej kaloryczna niż oryginalna.I taką wersje zrobiłam. Bogatszą, kremową i pyszną. 

Zupa Toscana

⦁ 2 łyżeczki oliwy
⦁ 400 gram kiełbasy wloskiej bez skóry ( Ja kiełbasę przywiozłam ze swojego urlopu we Włoszech )
⦁ 150 gram wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
⦁ 1 mała cebula pokrojona w kostkę
⦁ 750 ml bulionu
⦁ 2 kubki wody
⦁ kilka sztuk małych ziemniaków
⦁ 1/2  łyzeczki cukru
⦁ 1/2 łyżeczki nasion kopru
⦁ sól i swieżo mielony pieprz
⦁ 500 ml śmietanki 30 %
⦁ 1/5 kubka poszatkowanego jarmużu
⦁ płatki parmezanu

Rozgrzac oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroic kiełbase w plasterki i wrzucic na patelnię. Podsmażyc na lekko złoty kolor.Wyciągnąć kiełbasę i odsatwic na bok.Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac cebulę pokrojoną w kostkę i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut.

Nastepnie dodać bulion, wodę, pokrojone w plastry ziemniaki,cukier, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Zagotować i zmiejszyc ogień.Dorzucic kiełbasę. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Dprzucic jarmuż i gotowac kolejne 10 minut. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.

Toscana soup

⦁ 2 teaspoons of oil
⦁ 400 gram of Italian sausage without skin
⦁ 150 grams of smoked bacon diced
⦁ 1 small onion diced
⦁ 750 ml of broth
⦁ 2 cups of water
⦁ a few baby potatoes sliced
⦁ 1/2  teaspoon sugar
⦁ 1/2 teaspoon of fennel seeds crushed
⦁ salt and freshly ground pepper
⦁ 500 ml single
⦁ 1/5 cup of chopped kale
⦁ Parmesan flakes

Heat the oil in a frying pan over medium heat. Cut the sausage into slices and place in a pan. Fry into a slightly golden color. Remove the sausage and put it aside. Put the bacon, fry for about 3 minutes, stirring occasionally. Add diced onions and saute with bacon for the next 5 minutes.

Then add broth, water, sliced potatoes,sugar, fennel seeds, salt, and pepper. Boil and reduce the heat to medium. Ad the sausage. Cook for about 15 minutes, until the potatoes become soft. Stir the kale and cook another 10 minutes. At the end pour the cream and boil for a while. Serve with parmesan flakes.

 

 

 

Zuppa Toscana Soup {Olive Garden Copycat Recipe}