Drugie dania Zupy

Zupa wołowa z kasza pęczka i mixem fasoli – Bean, beef and barley soup

Zupa wołowa z kasza pęczka i mixem fasoli.  Jedna z lepszych zup jakie jadłam ostatnimi czasy. Gęsta, sycąca, mocno przyprawiona zupa z wołowiną. Zupa z dodatkiem zdrowej kaszy i mieszanki fasoli. Idealna na zimne listopadowe dni. Rozgrzewająca i pyszna. 

 

 

Na zupę 

⦁ 500 gram wołowiny bez kości na gulasz
⦁ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
⦁ 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
⦁ 1 marchew pokrojona w talarki
⦁ 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz do smaku
⦁ czerwona papryka w proszku do smaku
⦁ liśc laurowy
⦁ kminek  mielony dosmaku
⦁ kurkuma smaku
⦁ 300 gram ugotowanego mixu fasol ( czerwona, biała, czarna )
⦁ 1 1/2 kubka (375 ml ) ugotowanej kaszy pęczak
⦁ 1 litr bulionu wołowego
⦁ 3 łyżki pasty tagine

Wołownie wymieszać z czosnkiem, sola, pieprzem, czerwona papryka, kminem mielonym, kurkuma. Na rozgrzanej patelni, na oliwie podsmażyć z każdej strony mięso. Dorzucić cebulę. Dusic przez 1 godzinę na wolnym ogniu.Następnie dodać bulion wołowy, mix fasol i paste tagine. Gotować razem przez kolejne 15 min.Pod koniec dodać ugotowaną kasze pęczak. Gotować razem tak długo żeby zupa była dość gęsta.

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 500 grams of boneless beef for stew
⦁ 1 red onion cut into cubes
⦁ 2 stalks of celery cut into smaller pieces
⦁ 1 carrot cut into slices
⦁ 4 cloves of garlic crushed
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ red pepper powder
⦁ bay leaf
⦁ ground cumin
⦁ turmeric
⦁ 300 grams of cooked mix beans
⦁ 1 1/2 cup (375 ml) of cooked pearl barley
⦁ 1 liter of beef broth
⦁ 3 teaspoons of tagine paste

Mix beef with garlic, salt, pepper, red pepper powder, ground cumin, turmeric. On a hot pan, on oil brown the meat on each side. Add onions. Saute thoghether for 1 hour on low heat. Then add beef broth, mix beans and tagine paste. Cook it for a further 15 minutes. At the end add the cooked pearl barley.Then simmer till soup is thick.