Drugie dania

Zupa z bobem

Zupa z bobem. Gęsta, aromatyczna zupa z pomidorami, batatami, pieczarkami, papryka i dodatkiem bobu. Smaczna i treściwa, choć bez dodatku mięsa. Kolorwo i smacznie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniete przez praskę)
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 400 f pomidorów pelati
  • ¾ łyżeczki soli
  • słodka papryka
  • kmin rzymski
  • kurkuma

Sposób wykonania / Instructions:

  • W dużym garnku rozgrzac olej. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut
  • Dodać grzyby, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, około 3 minut. Dodać czosnek; gotować około 1 minuty. Dodać bulion, słodkie ziemniaki, dynię, paprykę i pomidory. Przyprawiać do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut.
  • Pod koniec dodac ugotowany bób. Podawac z kleksem smietany