Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Żurawinowe serca z kokosowym nadzieniem

 

Walentynki już za rogiem. To świetny moment, żeby podzielić się z Wami inspiracją na deser, który możecie przygotować na tą okazję. Żurawinowe serca z dodatkiem kokosowego nadzienia, które łagodzi kwaskową żurawinę. Smacznie i efektownie, a o to chodzi kiedy chcemy komuś bliskiemu deserem wyznać miłość. 

Kokosowe kulki

⦁ 300 gram białej czekolady
⦁ 200 ml śmietany kremówki
⦁ 100 gram mleka w proszku
⦁ 150 gram wiórków kokosowych plus do obtoczenia
⦁ migdały

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Do czekolady dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać wiórki i mleko w proszku. Dobrze wymieszać Pozwolić masie zgęstnieć. Wystudzić. Z wystudzonej masy formować kulki, do każdej wkładać migdał. Obtaczać w wiórkach. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Żurawinowa masa na serca 
⦁ 800 ml Żurawinowy curd ( Cranberry curd )
⦁ 8 listków żelatyny
Żurawinowy krem podgrzać w szklanej misce.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać podgrzany żurawinowy krem.

Na herbatnikowy spód 

⦁ 160 gram herbatników
⦁ 40 gram roztopionego masła

Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je wałkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
W foremkach w kształcie serca umieścić żurawinową masę, umieścić kokosową kulkę i przykryć żurawinową masą. Dopełnić czekoladowymi herbatnikami. Wstawić do lodówki do stężenia.

P1013222.JPG

P1013203.JPGOLYMPUS DIGITAL CAMERA