Śniadanie

Ajvar

Ajvar. Do tej pory zawsze kupowałam ajvar w jednym z pobliskich sklepów. Poszperałam w necie, poczytałam co nieco i doszłam do wniosku, że nie powinno to być aż takie trudne do zrobienia. No i nie pomyliłam się. Poszło sprawnie a smak zdecydowanie lepszy niż ten sklepowy, no i Króliś ( doświadczalny ) też się zażerał i nie komentował, a jak nie komentował, to znaczy, że zjadliwe było. Ja nabardziej lubię pożerać taki ajvar na domowej roboty chlebie, taka gruba warstwa paprykowo,-bakłażanowego cuda rozmarowanego na chlebie z chrupiacą skórką.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 8 czerwonych papryk przekrojonych na pół
  • 2 pomarańczowe papryki przekrojone na pół
  • 2 nieduże bakłażany pokrojone w plastry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała (ostra papryka)
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki winnego octu
  • 1 łyżeczka miodu lu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Warzywa lekko posmarować olejem, posypać solą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Piec przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach, ale nie całe spalone.
  • Wystudzone papryki obrać ze skóry.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Ja nie blenduję aż tak dokładnie, bo lubię czuć kawałki warzyw. W razie potrzeby dodać więcej soli, pieprzu lub jeszcze odrobinę octu. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na całą noc. Najlepszy jest taki na drugi dzień, jak smaki się dobrze przegryzą.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating