Drugie dania Dania bezmięsne

Bataty nadziewane burakami

Bataty nadziewane burakami. Buraki na wypasie ( I nie mówimy to o Królisiu, choc czasem w w miłosnej wymianie zdań i takie padają słowa do ukochanego Królisia ) Zasmażane ( I tu, w tle słychać płacz i zgrzytanie Królikowych zębów. tak działą na Królisia hasło zasmażane ) buraki z dodatkiem jabłka, wędzonych śliwek i kwasnej śmietany. Zacne połączenie. Jak Króliś po długich pertraktacjach ( straszenie przywaleniem patelnią, jak nie wyluzje gumy w majtach ) dał się przekonać, że to będzie zjadliwe i finalnie włożył widelec z buraczkami do pyska, to przepadł był. Zakochał się … w buraczkach of course i oczka mu się zaświeciły. Te buraczki ze śliwka i kwaśną śmietana, to naprawdę fajowe połączenie. Jak jesteście z tych mięsożernych to dobrze smakują do zwykłych kotleciorów mielonych.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na buraczki

  • 8 średnich buraków pokrojonych w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 pomarańcza (sok)
  • 10 wędzonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 1 średni por pokrojony w talarki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 szkl soku z buraka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła

Na bataty

  • 3 bataty
  • zioła prowansalskie opcjonalnie
  • czerwona papryka (czosnek granulowany, kurkuma)
  • olej

Sposób wykonania / Instructions:

Na buraczki

  • Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smażyć ze dwie minuty i dodać czosnek. Dusic razem chwilę wsypać zioła. Następnie dodać buraczki. Przesmażyć z porem i wlać trochę wody ( lub warzywnego bulionu ) Po jakiś 5 minutach wrzucić jabłka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dorzucić wędzone śliwki. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać sok z buraka. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu i dodać kwaśną śmietanę

Na bataty

  • Ziemniaki przekroić na pół. Posmarować olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min
  • Upieczone bataty podawać z burakami i serem feta.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating