Drugie dania Bez kategorii

Bataty zapiekane z ciecierzycą

Bataty zapiekane z ciecierzycą. Idealny obiad dla foszastego Królisia ( doświadczalnego ) który kręci nosem jak w domu zbyt często pojawia się mięso. Tu macie połączenie zapiekanych batatów z nadzieniem z ciecierzycy, pomidorów, pasty tagine i dodatku miąższu z batatów. Mega szybkie w przygotowaniu. Przy tym obiedzie za bardzo się nie napracujesz. Możesz w nagrodę więcej czasu spędzić na przyjemniejszych atrakcjach czyli na gnębieniu Królisia i wymyślaniu do czego dziś sie przypierdzielić.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 średnie bataty przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 g gotowanej ciecierzycy (ze słoika lub puszki)
  • 10 pomidorków winnych przekrojonych na pół
  • 100 g fety
  • 2 łyżki pasty tagine
  • przyprawy: sól i pieprz (1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki – ostrej oraz 1/3 wędzonej)
  • posiekana natka pietruszki

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min do miękkości
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pomidorki, wymieszać i dusic razem przez kilka minut. Pod koniec dodac pastę tagine.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Posypac pokrojoną fetą oraz pietruszką . Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 minut.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating