Drugie dania Zupy

Zupa krem z buraka

Zupa krem z buraka. Pyszna, zdrowa zupa krem z buraka. Dodatkowym atutem jest ten obłędny, głęboki kolor. Dla podkreślenia smaku kozi ser. U mnie również dodatek jajka. Jak ktoś chce mniej kalorycznie, to proponuję podać z samym jajkiem 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs 40 mins
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 g czerwonych buraków
  • 3 średnie marchewki
  • Mały pęczek tymianku
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • garśc pokruszonych pistacji
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cytryny

Sposób wykonania / Instructions:

  • Obrane buraki i marchew wymieszać z oliwą, pieprzem, ½ pęczka tymianku i wstawić w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.
  • Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać cytrynę i gotować jeszcze kilka minut.
  • Zmiksować blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę.
  • Podawać z kozim serem wymieszanym z pokruszonymi pistacjami oraz gotowanym jajkiem.

 

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating