Drugie dania Zupy

Buraczkowa z fasolą

Buraczkowa z fasolą.Buraczkowa na bogato, bo oprócz buraków i lisci botwinki są też ziemniaki, fasolka szparagowa i fasola cannelini. Przed podaniem wymieszałam ze śmietąną ( można też bez ) i podałam z jajkiem na miękko. Na wypasie a Króliś ( doświadczalny ) był w królikowym raju i opędzlował dwie pełne miseczki. Przy tym obiedzie obyło się bez fochów, bez marudzenia czy min za plecami.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 duży pęczek botwiny ok 5 buraków (liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki)
  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
  • 200 gr fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 puszka białej fasoli cannellini odsączonej z płynu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli (płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu)
  • kwaśna śmietana

Sposób wykonania / Instructions:

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut ( bez fasoli cannelini)
  • Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 45 min. Na koniec dodać fasolę z puszki, poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating