Ciasta Uncategorized

Ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem

Czekolada świetnie się komponuje z pomarańczami. Tak jest i w przypadku tego czekoladowego ciasta z lekkim musem pomarańczowym. Mocno kakaowe ciasto plus kwaskowy mus z nutą cytrusową. Czego chcieć więcej ?

Na czekoladowe ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jabłka

Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do formy.
Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Dodatkowo 

  • 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej

Marmoladą posmarować wystudzone ciasto

Na pomarańczowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 pomarańczy

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

  • Na pomarańczowy mus

 

  • 1000 ml double cream
  • 250 ml pomarańczowego curd
  • 2 ½ galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
    Śmietanę kremówkę ubić z pomarańczowym kremem(curd). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.

 

P1019966.JPGOLYMPUS DIGITAL CAMERA

No Comments Found

Zostaw komentarz