Ciasta ciasta drożdzowe Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ulubionym ciastem Królisia ( doświadczalnego ) jest drożdżowe. By za każdym razem nie piec tego samego ciasta, trzeba się troszkę nakombinować. Tym razem moja fantazja poniosła mnie w stronę ciasta drożdżowego nadziewanego truskawkami, wyglądającego z góry jak kwiatek. Przy cieście jest troszkę więcej zabawy ale efekt rekompensuje poświęcony czas. Króliś “zeżar” na dwa razy do popołudniowej kawy i człowiek się nawet nie zdążył pozachwycać efektami. Na pytanie czy smakowało, stwierdził, że dobre ale czuć malizną 😉

Filmik https://www.youtube.com/watch?v=umhcL_cIjgM

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 120 ml letniego mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 450 g mąki chlebowej
  • 5 g soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 250 g truskawek pokrojonych w plasterki
  • Tortownica 23 cm

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Następnie dodać cukier. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut.Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie. Lekko rozwałkować i podzielic na 4 części. Każdą część rozwałkować w owal o grubości kilku milimetrów. Powykrawać kułka. Na każdym kółku umieścic dwa plasterki truskawki i zlepić w kształt pierożka, tak żeby wystawały truskawki. ( Polecam obejrzeć filmik jak to zrobić ) Pierożek umieścić w nasmarowanej masłem lub olejm tortownicy o wymiarach 23 cm. Zrobić pierozki do wyczerpania ciasta i wypełnić nimi tortownicę. Całość nakryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 25 min. Przed podaniem można polac lukrem.

No i dodatkowo ze ścinków jakies bułeczki powstały

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating