Ciasta Uncategorized

Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi

 

 

Chodziło za mną takie jakieś zwykle ciasto. Koniecznie z owocami i koniecznie z kruszonka . I do tego lukier 🙂 No i mam . Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi. Zwyczajnie i smacznie

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

 

  • 350 g owoców leśnych

 

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy wysmarować masłem i wysypać bułką tarta

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.

Wyłożyć do tortownicy, na wierzch wyłożyć mrożone owoce lesne . Posypać kruszonką Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 – 50 minut ( do suchego patyczka , do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni ). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

U mnie ciasto udekorowane lukrem i świeżą czerwona porzeczka

P1019088.JPG

P1019097.JPG

P1019114.JPG

źródło inspiracji

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-i-kruszonka

 

 

 

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz