Ciasta

Ciasto kokosowe z rabarbarem

Ciasto kokosowe z rabarbarem. W ramach rekompensaty za podanie mięsa na niedzielny obiad, Konefka musiała sama postawić się do kąta, klęczeć na grochu, twarzą do ściany i jeszcze trzeba było posypać głowę popiołemJako zadośćuczynienie tego występku, na udobruchanie Królisia, Konefka upiekła na szybko ciasto kokosowe z rabarbarem. Króliś jest łasuchem i słodkim zawsze można wziąć go pod uj, więc wybieg się udałZajadał się aż mu się uszy trzęsły i w swej wielkiej łaskawości wybaczył chwilowo Konefce ten brak subordynacji w postaci mięsnego obiadu. Jak potrzebujecie udobruchać jakiegoś osobistego dziada a lubi słodkie, to polecam to ciasto.Jak nadal marudzi w chwili słabości możecie tym ciastem w niego rzucić. Będzie tak zaskoczony, że na bank będzie kilka minut ogłuszony i spokojny. A każda chwila spokoju jest na wagę złota

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 500 g rabarbaru

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną z dodatkiem proszku pieczenia– przesiać. Przesianą mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć na bok.
  • Rabarbar umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym. Dobrze wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę zkominem posmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto kokosowe, wyrównać. Na górze poukładać rabarbar. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ciasto kokosowe posypać cukrem pudrem.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating