Ciasta Ciasta z owocami

Ciasto na maślance z malinami

Ciasto na maślance z malinami. Weekendzik, więc weekendzikowym zwyczajem musiało być robione ciasto. Weekendzik bez ciasta to weekendzik stracony. Stracony dla Królisia, bo nie ma ciasta, więc chlipie po kątach, zawodzi i wyrywa sobie resztki kudłów z uszu. Stracony też dla mnie, bo mam przesrane po całości jak On tak wzdycha ( nie mylić, ze zdycha…wtedy problem ciasta byłby rozwiązany ), snuje się z kąta w kąt, pociąga nosem, ostentacyjnie przełazi koło Ciebie powłócząc nogą. gapi się na mnie z wyrzutem ( w zasadzie Króliś gapi się z wyrzutem każdego dnia…ten typ tak ma) Weekendowe spojrzenie z wyrzutem to jest tzw foch z przytupem i lepiej się go strzec. Lepiej zrobić szybkie ciasto i mieć ten cały dramat z głowy. Ciasto było robione z dodatkiem białej czekolady i wykręcajacych paszczę malinek. Królisia też na chwilę wykręciło, jak przylazł podkraść malinki. Ciasto mega wilgotne i nic mu nawet Króliś zarzucić nie mógł

Czas przygotowania / Prep. time: 15 d
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 15 d 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 2 ½ szklanki mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szkl miekkiego masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 ¼ szkl maślanki
  • 1 limonka sok
  • 1 kubek świeżych malin

Na polewę

  • 100 g białej czkolady
  • 100 ml słodkiej smietanki 30 %

dodatkowo

  • garść pokruszonych pistacji
  • liofilizowana malina

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, maślaną masę. Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać razem z masłem ok 2 minut. Po tym czasie zacząć dodawać po 1 jajku. Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jak składniki się połączą wlać maślankę. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać połamane ( posiekane ) kawałki czekolady. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm. Ja nie łączę ciasta z malinami. Ponieważ maliny są delikatne jak mieszam przeważnie mi się rozpadają. Wylewam więć partiami ciasto do formy a na każdą partię układam warstwę malin. Robię naprzemiennie: warstwa ciasta, warstwa malin. Ostatnia warstwa to ciasto
  • Ja w ramach eksperymentu użyłam nowej foremki i mnie się zostało trochę ciasta, dlatego dorobiłam kilka muffinek. Piec w temperaturze 180 C przez ok 45 – 60min
  • Wystudzone ciasto polać polewą.
  • Polewa
  • W małym rondelku podgrzać śmietankę i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Na małym ogniu gotować, cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Wystudzoną polewą polać ciasto. Udekorować według uznania. Ja użyłam pokruszonych pistacji i liofilizowanej maliny

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating