Ciasta Ciasta z owocami

Ciasto serowe ze śliwkami

Ciasto serowe ze śliwkami. Takie ciasto pod tytułem “leżę i pachnę”. Znaczy, że za bardzo się przy tym cieście nie narobicie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, chwilę zagnieść, powciskać ulubione owocki i już można wstawiać do piekarnika. Prawda, że taz bułka z masłem? Najwięcej czasu zabiera Wam (znaczy Królisiowi doświadczalnemu) przebieranie nóżkami przy piekarniku w oczekiwaniu na upieczenie ciasta. Ciasto niestety też znika w oka mgnieniu, bo dobre. Na szczęście jak nie zdążycie na okruszki, bo Króliś wszystko zeżre zanim dobiegniecie do ciasta, możecie w pińc minutków zrobić sobie następne, a Królisia za karę postawić przy zlewozmywaku, żeby gary po cieście umył.

Film jak zrobić ciasto

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g kremowego serka (mascarpone lub zmielony twaróg)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 śliwek pokrojonych w ćwiartki

dodatkowo

  • lukier (kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem)
  • płatki migdałów

Sposób wykonania / Instructions:

  • Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
  • Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na cieście ułozyć ćwiartki śliwek. Na śliwki wyłożyć drugą częśc ciasta i na wierzchu powciskac w ciasto śliwki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Można posypać płatkami migdałów.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating