Ciasta Ciasta z owocami

Ciasto z jabłkami i kokosem


Ciasto z jabłkami i kokosem. Konefka jest ostatnio w ciul zaganiania, zajęta i urobiona po tzw pachy. Nie ma czasu stać za dużo przy garach i robić wymyślnych potraw czy deserów. Króliś (doświadczalny) nie zna jednak litości  i nieustannie domaga się żarcia.Że też nie może żyć powietrzem czy energia słoneczna, silna wola i być w zgodzie z naturą jak pewna gwiazda co była typem niepokornym. Króliś (doświadczalny) też w sumie już gwiazdorzy, jest rozpoznawalny, więc niech się dziad przerzuci na tą energię słoneczną.


 Fakt, że tu w Anglii na tej energii słonecznej za długo by nie pociągnął (tu Konefka sie jakby rozmarzyła i trwała chwilę z przygłupim, maślanym uśmiechem na twarzy)…  chyba że zacznie się żywić deszczem, to ma szanse przetrwać
 Podobno, jeśli coś zacznie się dobrze znaczy, że zło pie…nie z nienacka. No i tak było właśnie. Konefka już była w pięknym rajskim zakątku, gdzie Króliś padł po żywieniu sie ta energia słoneczną.I to zło pierdzielnelo znienacka w postaci  głosu Królika dobiegajacego z zaświatów (że tez tam nie został) domagając sie głośno ( za głośno) czegoś słodkiego argumentując że zemdleje bo mu cukier spada


Zeby nie musiec cucić zemdlonego Krłisia metoda usta usta czy inny pieron Konefka na szybciora zrobiła ciasto. Początkowo miało być z użyciem żółtek ( bo tak było w przepisie) ale z tej szybkości zrobiła bez, o czym sobie przypomniała jak znalazła jajka już po upieczeniu.
Ciasto bez jajek i tak wyszło ( hallelujah) i było dziwnie smaczne. Aż podejrzanie rzekłaby Konefka. 

Film krok po kroku jak zrobić ciasto

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g kremowego serka (mascarpone lub zmielony twaróg)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo
  • 1 słoiczek prażonych jabłek
  • 50 g białej czekolady
  • lukier (kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
  • Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na wierzch wyłożyć prazone jabłka. Na jabłka wyłożyć kostki białej czekolady i drugą częśc ciasta.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Można udekorować prażonymi jabłkami

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating