Ciasta

Ciasto z konfiturą żurawinową

Ciasto z konfiturą żurawinową. Jak tylko pojawiła się żurawina w sklepie, kupiłam wystarczającą ilość, żeby zrobic kilka słoiczków domowej roboty konfitury żurawinowej z dodatkiem jabłka i pomarańczy. Część konfitury wykorzystałam do zrobienia prostego ciasta maślanego. Samą konfiturę robi się szybko a ciasto, dzięki kwaskowemu nadzieniu bardzo zyskuje na smaku.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Konfitura żurawinowa

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru

Na ciasto

  • 10 łyżek konfitury żurawinowej
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Konfitura żurawinowa

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną “strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i na wierzchu łyzką nakłądać konfiturę. Na wierzch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
  • Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating