Ciasta

Ciasto z malinami i śmietankowym musem

Ciasto z malinami i śmietankowym musem. Biszkoptowy, maślany spód połączony z obłędnie kremowym i puszystym musem śmietankowym przełamanym kwaskowymi, świeżymi malinami. Jest lekko, słodko i pysznie.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

Na ptasie mleczko

  • 6 białek
  • 5 listków żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 36%

dodatkowo

  • 500 g świeżych malin

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierzchu wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła. Wstawić do piekarnika

Na ptasie mleczko

  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywac po łyżce cukier cały czas ubijając, a następnie wlać powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Do masy dodać maliny i delikatnie razem połączyć.Masę wylać na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, do stężenia

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating