Bez kategorii

Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką


Będzie, będzie zabawa, będzie się działo i znowu nocy będzie mało… jak śpiewali jacyś panowie…No i cholera mieli rację. Oj działo… Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką. wymiata .Smakowo się działo bo mamy tu puszysty, lekki spód nasączony sokiem z pomarańczy na to kwaskowy mus z pieczonych śliwek wymieszanych ze śmietaną i obłędnie puszysta pianka a’la ptasie mleczko. Niebo w gębie.

A ile zabawy przy robocie…roboty w ciul, garów do zmywania w ciul, burdello w kuchni jak po wybuchu bomby. Konefka uwalona po czubek głowy w musie. Pianka a’la ptasie mleczko świetnie trzyma włosy na sztorc. Lepsze niż lakier do włosów. Jedyny minus zlatujące się pszczoły, bo to słodkie. Panie, zabawa na całego. Dwa dni roboty, pińć na zmywanie, kolejne pińć na odgruzowanie potem kuchni i Konefki, której zawsze coś musi spaść na biust i ciasto gotowe. Prościzna panie.

Jak mówił Stuhr w kabarecie : “Siedzimy, nic się nie dzieje, gadamy, piwko pijemy, o niczym, siedzimy, nic się nie dzieje” Ciasto w zasadzie samo się robi 😉 samo też w  zasadzie znika. No dobra przy “drobnej” pomocy Królisia (doświadczalnego), który po zjedzeniu kawałka dostał wytrzeszczu i oczy miał wielkie jak pięciozłotówki. Znaczy pod wrażeniem był. Konefka tez była jak już się odgruzowała i udało jej się dorwać do ostatniego kawałka. Dawno nie jadła czegoś z takim efektem klękajcie narody.
Mały tip…na zrobienie ciasta zarezerwujcie sobie tydzień urlopu 😉

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

Nasączenie

  • sok z 2 pomarańczy

Na mus śliwkowy

  • 800 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych, waga z pestkami)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
  • 150 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości śliwek)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 11 listków żelatyny

Na piankę

  • 6 białek
  • 1 szkl drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na ciasto wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
  • Piec przez 40 minut lub do suchego patyczka
  • Wystudzone ciasto nasączyc sokiem

Na mus śliwkowy

  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem z pieczenia, w blenderze do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, odstawić.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na wystudzone ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Na piankę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijajać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na śliwkowy mus i wstawić do stężenia do lodówki

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating