Drugie dania Uncategorized

Curry z ciecierzycy z krewetkami

Składniki

  • 1 puszka  ciecierzycy z zalewie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½  łyżki startego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki passaty  pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 250 gram krewetek królewskich

 

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym  imbirem  i czosnkiem  .Mieszać od czasu do czasu  .Smażyć do zrumienienia
  • Dodać przyprawy i  chwilę razem podsmażyć. Podlewać zalewą z ciecierzycy gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić umyte krewetki
  • Obrane pomidory  pokroić w kostkę , dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Dolać pół szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
  • Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając  kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować  dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut  aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No Comments Found

Zostaw komentarz