Drugie dania

Cytrynowe risotto

Cytrynowe risotto. Kolejny pomysł na danie, który nie wymaga specjalnego wysiłku czy wielu produktów, żeby zadowolić foszastego Królisia ( doświadczalnego ) Cytrynowe risotto, które podbiło oziębłe serce najwiekszej marudy w internecie. Pan maruda Królik znany jako “nie bende tego jadłe” latał dwa razy po dokładkę. Kurna nawet mi się zrymowało. Króliś wyzwala we mnie poetyckie pokłady, o których nie miałam pojęcia 😉 Risotto to też poezja smaku i aromatu…cholera za patetycznie, ale robi wrażenie 😉

Filmik jak przygotować risotto https://www.youtube.com/watch?v=93lj0i3Sbew

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szkl ryżu arborio
  • 2 limonki sok
  • 1 limonka starta skórka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta szafranu
  • 400 ml szafranu
  • 1/3 szkl białego wina

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wrzucić pora. Chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Wymieszać z porem. Następnie doprawić ziołami prowansalskimi. Smażyć z ziołami około 2 minut. Na przesmażonego pora wsypać ryż i smażyc razem ze 3 minuty. Wlać wino i odparować. Wlac porcję bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i dolac kolejną porcję bulionu. Dodać szafranu. Gotować przez około 30 min aż do wyczerpania bulionu. Pod koniec dodać sok z limonek i dobrze wymieszać. Dodać startą na tarce skórkę z limonki. Przed podaniem posypac parmezanem. Podawać według uznania. U mnie był to w jednej wersjo dorsz z piekarnika w drugiej przegrzebki

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating