Drugie dania Owoce morza Uncategorized

Czerwony ryż z przegrzebkami i sałatką z fasoli szparagowej, fetą i czereśniami.

 

Wprowadzam znów ostatnimi czasy do jadłospisu ryby i owoce morza. Tym razem połączyłam  przegrzebki z czerwonym ryżem  i  sałatką z gotowanej szparagowej fasoli, zielonego groszku fety i czereśni. Zdrowo , kolorowo i smacznie. 

⦁ 100 gram czerwonego dzikiego ryżu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
⦁ 50 gram groszku cukrowego
⦁ 50 gram fasoli szparagowej
⦁ 50 gram zielonego groszku
⦁ czosnek granulowany
⦁ imbir
⦁ słodka papryka
⦁ sól
⦁ pieprz

Dodatkowo : świeże czereśnie

 

Warzywa ugotować i odcedzić. Ugotowany ryż podsmażyć na maśle z warzywami i przyprawami .

Małże św Jakuba 
⦁ Małże św Jakuba ok 8 sztuk
⦁ klarowane masło

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty
Dodatkowo
⦁ kilka czereśni
⦁ 1/2 świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
⦁ feta

Na ryżu z warzywami ułożyć przegrzebki, dodać czereśnie, ogórka i fetę.

P1012843.JPG P1012851.JPG

No Comments Found

Zostaw komentarz