Ciasta ciasta drożdzowe

Drożdżówki z kremem pisatcjowym

Drożdżówki z kremem pistacjowym czyli weekendzikowe szaleństwo. Znacie pewnie taki memik, co śmiga po necie. Ja go wklejam w zmodyfikowanej wersji, bo mi bardziej w Królisowe klimaty się wplata. Dodam jeszcze, taką małą przypominajkę. Qufa jest jak raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów
W Królisiowym świecie mamy więc Zaprzeczenie ( Nie qufa ), Gniew ( Qufa mać ), Negocjacje ( Ale, że co qufa ), Depresja ( Qufa, qufa, qufa…ciężkie westchnięcie…qufa  ) ,  Akceptacja ( Noż ok, qufa ).  Sobotnie małe co nieco w postaci ciasta. Tak wygląda każdy tydzień w Kroolisiowym światku. Weekendzikowe obżarstwo, bo Konefka piecze pychotkę i wtedy jest Kroliś  ( doświadczalny ) w wersji ADHD, kicający po chałupie ze szczęścia, bo Hurraaa…mamy ciasto ( nie ważne, że to mamy nie bardzo obejmuje Konefke, bo jej zwykle ostają się okruszki ) No ale optymistyczna wersja mamy ciasto. I tu Króliś śpiewa Halleuja, Halleluja…
W tym tygodniu dobra wróżka, w tej roli skromna Konefka, zrobiła foszastemu Królisiowi drożdżówki napakowane po kokardę kremem pistacjowym i pistacjami. Konefka zdążyła zjeść aż całą, jedną drożdżówkę ( szaleństwo ), a Króliś pożarł całe pozostałe 10 !!! w dwa dni. Potem leży menda do góry pępkiem i mamrocze, że On już nigdy więcej ani okruszynki nie wepchnie do pyska, po czym wyżera resztki z dywanu,  a potem jest jak wyżej …Nie qufa, gdzie moja pychotkowa pychotka , Qufa mać, zeżarłaś mi cała pychotkę.  Ale, że co qufa, gdzie moja pychotka  itd…i znów przychodzi weekend i Króliś zaczyna ten cyrk od początku
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto drożdżowe

  • 120 ml letniego mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 450 g mąki chlebowej
  • 5 g soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml słodkiej śmietanki

dodatkowo

  • 250 g kremu pistacjowego
  • 150 g pistacji rozbitych na drobniejsze kawałki

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto drożdżowe

  • Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Następnie dodać cukier. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut.Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie.

Na bułeczki

  • Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm na blacie podsypanym mąką.
  • Wierzch rozwałkowanego ciastaposmarować kremem pistacjowym i posypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowane ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
  • Używając ostrego noża pokroićna ok 3 cm kawałki. Powinno wyjśc 12 sztuk ( Mnie jakimś cudem wyszło 11 😉 )
  • Ułożyć na blaszczce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC Wyjąć, przestudzić. Drożdżówki podawać według uznania. Ja polukrowałam i posypałam resztą pokruszonych pistacji

źródło inspiracji http://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-pistacjowe

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating