Śniadanie Nalesniki

Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami

No skaranie boskie z tym Królisiem (doświadczalnym). Jeszcze się dobrze weekend nie skończył a ta łachudra wzięła i wyżarła całe ciasto. Nie ostał się nawet jeden zabłąkany okruszek, co jest dość niespotykane, zważywszy, że zawsze tak kłapie dziobem podczas jedzenia, że mu to jedzenie tyłka nie urywa, że okruszków panie to ci u nas dostatek.A tu nic,ciemno wszędzie,  głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie (Dziady)… No nawet wspomnienia po okruszkach nie ma. Ta menda była tak zdesperowana, że wylizała talerzyk i wyżarła okruszki z podłogi.

Dobrze, że Konefka miała w domu trochę “śliwków” to na szybko ukręciła naleśnik pieczony w piekarniku(Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami). Deser zrobiony naprędce pomiędzy jednym kłapaniem królikowej paszczy a drugim, jak to On jest zaniedbywany i głodzony. Szyku nadają karmelizowane śliwki…brzmi światowo, co nie?

A to w sumie na patelnię wrzucony cukier, masło i na to śliwki i tadam…mamy powiew egzotyki. Egzotykę serwujemy Królisiowi z pieczonym naleśnikiem. Podając talerz, kładziemy nacisk na słowo karmelizowane. Wypowiadamy je wystarczająco głośno i finezyjnie, żeby Królisiowi sie wydawało, że przy tych śliwkach urobiliście się po łokcie i musi być wam dozgonnie wdzięczny, a po ichu sobie gratulujecie  przebiegłości

Merdlanie ciasta na naleśnik to kilka sekundów, robienie śliwek też nie wymaga specjalnego nakładu pracy i po 25 minutach w piekarniku Króliś delektuje się deserem a Wy macie resztę dnia uratowaną, bo nie musicie dłużej słuchać jego narzekania o prawach zwierzątek czy inny pierun. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na karmelizowane śliwki

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 śliwek przekrojonych na pół (bez pestek)

Na dutch baby

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl mąki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

dodatkowo

  • masło do posmarowania patelni
  • cukier puder
  • prażone płatki migdałów

Sposób wykonania / Instructions:

Na karmelizowane śliwki

  • Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Smażyć śliwki ok. 5 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić żeby wystygły

Na dutch baby

  • Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej masłem. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
  • Naleśnik podawać posypany cukrem pudrem i płatkami migdałów
Jak przygotować naleśnik

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating