Drugie dania Wegetariańskie

Dutch baby ze szparagami

Dutch baby ze szparagami. Dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika. Przyznaję się bez bicia takiego naleśnik robiłam pierwszy raz. Czasem zdarza się, że Króliś siedzi sobie grzecznie przed telewizorem i nagle ni z gruszki ni z pietruszki dostaje olśnienia, że zaraz umrze z głodu. Zaczyna się słaniać na nogach, ostentacyjnie wzdycha, że umrze …I w sumie to pal go sześć…i nawet bym zacierala rączki, ale ta menda pomiedzy westchnieniami dodaje, że jeśli umrze, to będzie Cię straszyć. Nosz …kurna…dość się z tym męczyć za życia doczesnego. Aby temu zaradzić i żeby nie musieć męczyć sie z Królisiem jeszcze w życiu pozagrobowym, można zrobić szybki obiad w 30 min…no dobra 35 z wymieszaniem składników. Do miksera wrzucacie kilka składników….robicie bzzz ( odgłos blendera) i już wylewacie ciasto na żelwiną patelnie. Szybkim ruchem wyrzucacie garść pomidorków i po 25 minutach w piekarniku Króliś ma żarcie. W czasie jak się piecze naleśnik robicie szybko szparagi. Następnym razem użyję mniejszą patelnię lub podwoję ilość składników, bo naleśnik trochę słabo mi wyrósł

Forma jakiej uzyłam była o średnicy 27 cm

Ilość porcji / Servings – 1
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na naleśnik

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 125 ml mleka (ja użyłam owsianego, ale każde inne będzie też dobre)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pęczek szparagów
  • sól
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 rzodkiewki
  • kawałek pokruszonego sera feta

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta ułożyć garść pomidorków koktajlowych. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
  • W czasie kiedy piecze się naleśnik, przygotować szparagi. Na patelni umieścić łyżke oleju. Na rogrzany tłuszcz wrzucić pęczek cienkich szparagów. Dodać dwie szczypty ziół prowansalskich i doprawić solą. Smażyc około 5 minut.
  • Po upieczeniu naleśnika, na wierzchu ułożyć szparagi, plasterki rzodkiewki i ser feta

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating