Drugie dania

Dyniowe naleśniki z łososiem

Dyniowe naleśniki z łososiem. Piątek, piateczek, piątunio więc Królisiowa porcja rybki musi się znaleźć na stole, zeby nie było zadymy. Plastry wędzonego łososia schowane w dyniowych naleśnikach. Króliś ( doświadczalny) tym razem ani me, ani be ani kukuryku. Zakładam, że było zjadliwe, bo jak jest niezjadliwe to od razu jestem poinformowana. Jak przechodzi bez odzewu, znaczy akceptowalne. W bonusie filmik jak zrobić naleśniki

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

🟢 NA NALEŚNIKI

  • 280 g puree z dyni (miałam kupne, z puszki, ale możecie też zrobić sami)
  • 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
  • 350 ml mleka 2 % (około 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

🟢 DODATKOWO

  • kremowy (biały serek ok 200 g)
  • dowolna sałata
  • 150 plastrów wędzonego łososia

Sposób wykonania / Instructions:

🟢 WYKONANIE

  • Puree z dyni umieścić w misce. Dodać jajka, sól i mleko, następnie zmiksować. Ja dodałam trochę wiecej mleka niż w przepisie, żeby miało właściwą konsystencję. Gdy składniki się połączą, dodawać stopniowo przesianą mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Każdy naleśnik smarować serkiem, ułożyć na serku plastry łososia i sałaty. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating