Main dishes vegetarian

Bakłażan z pomidorowym kuskusem

Bakłażan z pomidorowym kuskusem. Króliś ( doświadczalny ) zaczął coś tam przebąkiwać, że świeta się skończyły a ja go upasłam 😉 ( Tak, tak …ja mu wpychałam te wszystkie potrawy do gardła ) i On, biedny, zapasiony sałatką i biała kiełbachą Króliś musi przejść na dietę. Zażyczył sobie coś lekkiego, żeby odciążyć żoładek i znów wyglądać jak młody Bóg. Nie chciałam mu psuc zabawy, że te czasy już odeszły w siną dal i pokiwałam tylko przytakująco głową, co by mu tej wizji młodego Boga nie psuć. Przygotowałam danie, które i ja zjadam z apetytem. Ja pomijam w swojej wersji łososia, bo nie przepadam. Króliś spałaszował i stwierdził, że nareszcie coś, co się nadawało do jedzenia. Noz szlag jasny niech go trafi…Wczesniej miał tylko niejadalne potrawy, menda społeczna.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kuskus

  • 100 g perłowego kuskusu (waga przed ugotowaniem)
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 400 g pomidorków winnych przekrojonych na pół
  • 6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 2 łyzki wody z kiszenia pomarańczy

dodatkowo

  • 2 bakłażany
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • ser pleśniowy pokruszony

Sposób wykonania / Instructions:

Na kuskus

  • W pierwszej kolejności ugotować kuskus według instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory winne przekrojone na pół i przyprawić do smaku. Doprawić papryką wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dorzucić suszone pomidory i dodac pastę tagine. Pod koniec dodać ugotowany perłowy kuskus i wymieszać

Na bakłażany

  • Dokładnie umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż na pół i posmarować olejem
  • Dno naczynia żaroodpornego posmarowac olejem.
  • Naczynie z bakłażanami wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekać około 35 minut
  • Na tak porzygotowane bakłażany nałozyć kuskus, udekorować łososiem i posypać pokruszonym serem pleśniowym

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating