Main dishes Uncategorized

Burakowe chutney

 

Ostatnimi czasy mam totalną fazę na chutney. Chutney to taki gęsty, bogaty sos z warzyw, owoców, rodzynek i octu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Ja często dodaję do kanapek. Tym razem chutney z buraków. Spróbujcie. Jest moc.

⦁ 4 upieczone lub ugotowane buraki
⦁ 2 marchewki
⦁ 1 cebula
⦁ 1 jabłko
⦁ 1/2 szklanki soku jabłkowego
⦁ garść żurawiny
⦁ garść rodzynek
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ płatki chilli do smaku
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz czarny do smaku
⦁ szczypta cynamonu
⦁ 1 łyżeczka octu jabłkowego

Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i buraki. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1011750.JPG

 

No Comments Found

Leave a Reply